HELEND KOKEN
Brood, melk en kaas. Joris Driepinter en het Kaasmeisje. Als Hollanders kregen we het met de paplepel ingegoten. Lekker....maar voor de meeste mensen eigenlijk niet ideaal voor de spijsvertering, gezondheid én energie. Yin en Yang kennen we inmiddels ook. De Chinese voedingsleer leert ons te kijken naar wat voeding met je doet nádat je het hebt gegeten. Waar stroomt de energie van het betreffende levensmiddel naartoe?
De 5 elementen: Hout (lever/galblaas), Vuur (hart/dunne darm), Aarde (milt/maag), Metaal (Longen/dikke darm), Water (nieren/ blaas). Ze hebben allemaal een eigen functie. De seizoenen hebben een sterke invloed. Deze voedingsleer is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde (TCM) evenals Chi Neng Qigong waarin ik les geef. Het is een hele andere kijk op eten omdat je rekening houdt met je interne klimaat en dat wil je weer in balans brengen. Je kijkt naar de thermische werking (heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom (de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere
energiestroom) die het geeft in je lichaam. Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten en kijken naar de waarde van vitamine, mineralen, vetten en proteïnen en daarom een waardevolle – aanvullende – schat over voeding.
Wanneer je eet volgens de vijf elementen ga je merken dat je:
Vijf elementen (TCM Voeding) is koken: