TCM Voeding

HELEND KOKEN

Brood, melk en kaas. Joris Driepinter en het Kaasmeisje. Als Hollanders kregen we het met de paplepel ingegoten. Lekker....maar voor de meeste mensen eigenlijk niet ideaal voor de spijsvertering, gezondheid én energie. Yin en Yang kennen we inmiddels ook. De Chinese voedingsleer leert ons te kijken naar wat voeding met je doet nádat je het hebt gegeten. Waar stroomt de energie van het betreffende levensmiddel naartoe?


De 5 elementen: Hout (lever/galblaas), Vuur (hart/dunne darm), Aarde (milt/maag), Metaal (Longen/dikke darm), Water (nieren/ blaas). Ze hebben allemaal een eigen functie. De seizoenen hebben een sterke invloed. Deze voedingsleer is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde (TCM) evenals Chi Neng Qigong waarin ik les geef. Het is een hele andere kijk op eten omdat je rekening houdt met je interne klimaat en dat wil je weer in balans brengen. Je kijkt naar de thermische werking (heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom (de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere

energiestroom) die het geeft in je lichaam. Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten en kijken naar de waarde van vitamine, mineralen, vetten en proteïnen en daarom een waardevolle – aanvullende – schat over voeding.

Vijf-Elementen Kookworkshop

Vijf-Elementen Voedingsadvies

Wanneer je eet volgens de vijf elementen ga je merken dat je:

  • meer energie hebt
  • minder behoefte hebt aan zoet en/of zout
  • een voldaan maar vooral lekker gevoel hebt in je buik
  • ongemerkt afvalt (zonder dat je calorieën hoeft te tellen)

Vijf elementen (TCM Voeding) is koken:

  • met kruiden en specerijen, voor een betere vertering
  • waarbij je elke orgaan aanspreekt
  • met pure en biologische producten
  • met de 5 smaken in elk gerecht(je)
  • en je lichaam voeden in plaats van vullen met...
  • kijken naar je innerlijke klimaat en daarop stem je je ingrediënten af
  • teruggaan naar de tijd van de keuken in de kloosters