Chi Neng Uden

J e    l e v e n   i n   b a l a n s 

 Kookleergang vijf-elementen voeding TCM

In 3 modules leer je helend koken met de Vijf-Elementen voedingsleer

Eten is de brandstof voor jouw lichaam, het geeft je levensenergie en wat je eet zegt iets over jouw levensenergie. Maar kan jouw verteringsvuur het wel verteren én de energie uit de voeding halen die jij tot je neemt? Waarom is koken met de vijf smaken en kiezen uit de thermisch werkende ingrediënten raadzaam en wat hebben de seizoenen, onze psyche, de natuur en onze ‘eigen natuur’ daarmee te maken?

Dat ga je met een vaste groep ontdekken, herkennen en verdiepen in deze 3-daagse Kookleergang met de Vijf-Elementenvoeding. Je kijkt naar de thermische werking (heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom (de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere energiestroming). Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten, vitamine en mineralen en wellicht een mooie aanvulling op jouw huidige kennis over voeding! Met kruiden, specerijen en op andere wijze het eten bereiden ga je zorgen dat je maaltijd verteerbaarder wordt. Welke ingrediënten zijn wel/niet passend én heilzaam in jouw gerecht? Wat geeft energie en wat ontneemt ons energie. Waarom zijn de maag en de milt (het element Aarde) zo belangrijk en hoe weet je of je verteringsvuur optimaal is? 

Heb je een gluten- of lactose intolerantie? Ook dan kun je zeker goed uit de voeten met deze voedingsleer!

Elke module behandelen we theorie die we direct gaan toepassen in in de kookstudio en ook thuis als huiswerk. Daarmee ga je inzicht krijgen en zelf ervaren wat het inhoud om op deze wijze te koken voor jezelf, je gezin en eventueel als advies voor je cliënten als je een eigen praktijk hebt.   

We koken p u u r : met biologische en verantwoorde producten. 

Wat ga je leren 

- je krijgt duidelijke inzichten in de effectieve eeuwenoude Vijf-Elementen voedingsleer vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCM) 

- je leert de klimaatsymptomen herkennen, hoe deze zich manifesteren en welke voeding je heilzaam kunt inzetten 

- je kunt met de voedingslijsten werken en zelf recepten samenstellen en/of aanpassen 

- voeding bij klachten zoals menstruatieklachten, burn-out, slapeloosheid, maag- en darmklachten, overgewicht, etc.

- je leert je persoonlijke maaltijdsoep maken en andere ontbijt en lunch toppers 

- ook gaan we het hebben over de darmflora, een zeer essentieel systeem in ons lichaam. Onze gezondheid staat of valt met een goed intern klimaat, de darmen zijn de spil in ons bestaan

Wat wordt er van jou verwacht 

Voorafgaand ontvang je leesopdrachten en op de eerste lesdag ligt je syllabus klaar. Elke module starten we met een korte test om je kennis te toetsen. Het huiswerk wordt je op verschillende manieren aangeboden. Je maakt opdrachten tussen de modules door in de vorm van leesopdrachten, het (her)schrijven van recepten en het maken van gerechten thuis. Door het direct toepassen van de lesstof in je eigen keuken is deze kookleergang erg praktisch. 

Literatuur  

We werken o.a. uit het boek 'Ontbijt je fit' van Jutta Koehler en je krijgt leesopdrachten mee naar huis uit de boeken van Barbara Temelie. 

Extra te bestellen - Uitgebreid voedingsadvies

Je kunt een persoonlijk voedingsadvies van Emy ontvangen. Dit is een zeer uitgebreid voedingsadvies op basis van jouw klimaat en optische bevindingen tijdens de workshop. Het advies bestaat uit circa van 5 x A4 vellen waarin wordt aangegeven welke kruiden, specerijen, groenten, granen, (evt.) vlees, fruit, etc. nu wel/niet passen in jouw voedingspatroon. De ervaring leert dat je nog lang plezier hebt van dit advies. Je ontvangt het binnen een week na de 1e lesdag en je betaalt daarvoor een speciale prijs van 55 euro (normale prijs is 95 euro). Maak bij je inschrijving kenbaar of je dit graag wilt ontvangen.


DATA

Dinsdag 17 oktober, dinsdag 21 november 2023 en dinsdag 16 januari 2024 (vol)

Dinsdag 5 maart 2024, dinsdag 16 april en dinsdag 28 mei 2024

* nog niet alle deelnemers hebben betaald, vraag naar de wachtlijst.


Kosten: € 425,00 (incl. uitgebreide syllabus, recepten, kook-ingrediënten, lunch, gerechten mee naar huis voor de volgende dag)

Adres kookstudio: Boekelsedijk 12, 5408 BZ  VOLKEL

Lestijden: 09.30 - 15.30 uur

Aantal deelnemers: maximaal 7, een kleine groep waardoor er veel interactie is en individuele aandacht.

 

Reviews

Dorethé: 'Tot nu toe 2 kookworkshops bij Emy gedaan: Superfijn het uitgebreide persoonlijke voedingsadvies wat je van Emy ontvangt! Ook de workshops zijn heel duidelijk, waardevol en gevuld met samen gezellig koken en uiteraard met heerlijke recepten! Ook veel informatie waar je echt mee vooruit kunt, zeer de moeite waard!" 

Esther: 'Ik heb van alles geprobeerd om mijn luchtwegen vrijer te krijgen zonder gebruik van medicijnen. Eindelijk kwam deze 5 elementen workshop op mijn pad en boekte ik binnen enkele weken resultaat. Ik voel me een stuk happier en word 's morgens blij van een lekker warm soepje als ontbijt.'  

Susan: De kookworkshops geven goede inzichten in de Chinese voedingsleer, waardoor je meteen je voedingspatroon wilt aanpassen. Je krijgt heerlijke én praktische recepten mee. En het zijn ook nog gezellige dagen! 

Ilse: Waar ik voorheen totaal geen idee had wat gezonde voeding nou eigenlijk inhield, heb ik dit in de workshops van Emy op leuke wijze ondervonden. Ik at eigenlijk twee keer per dag brood en merk nu pas hoeveel energie het me kostte om dit te verteren! Inmiddels maak ik een allerlei andere gerechten gebaseerd op de 5 elementen, en ik merk het verschil. Ik heb meer energie en ik geniet ook nog eens meer van het eten. Emy neemt de tijd tijdens de workshops en er zit een logische opbouw in. Doordat het is opgedeeld in meerdere dagen, is het ook goed behapbaar. Wat ik fijn vond aan Emy, is dat ze goed met mij meekeek en zich kon verplaatsen in mijn situatie. Ik zou het iedereen aanbevelen! Dankjewel Emy!  

Lydia: bij Emy heb ik de kookworkshop Voeding I volgens de vijf elementen gevolgd. Ik volg zelf de opleiding bij Jutta Koehler en omdat ik het graag beeldend wilde hebben heb ik me hiervoor opgegeven. In een ontspannen sfeer krijgt de kennis "handjes en voetjes" en ga je aan de slag met dat wat zo fijn uitgelegd wordt. Prettig om te werken in de keuken van Emy en de stimulans om buiten de gebaande paden te denken is welkom en ervaar ik als zeer prettig. Een heerlijk soepje en smakelijke lunch waren het resultaat. Dank je Emy

Agaath: Een inspirerende en vooral 'voedzame' workshop, een aanraden voor een ieder die goed voor zijn lijf wil zorgen!

Jackie: De 5-elementen kookworkshop van Emy heb ik als er zinvol en gezellig ervaren. De uitleg en de begeleiding van de workshop vond ik erg practisch en duidelijk, zodat ik er meteen in de praktijk mee aan de slag kon. 

Ardie: de workshop gaf mij nieuwe en inspirerende inzichten over voeding. 

Wiranda en Jacqueline: door jouw workshop mee te maken zijn wij veel meer bewust geworden HOE bijzonder het is om samen met een knus 'Clupke' op een andere, simpele manier gezonder te koken. Top! 

Marja: ik vond het een ontzettende leuk en inspirerende workshop, op een bijzondere originele manier gebracht. Met de heldere en duidelijke informatie ben ik echt ontzettend blij! 

Els: Leuke workshop om vanuit een ander perspectief naar voeding te kijken. 

Lidwien: 'Voor de eerste keer van mijn leven eet ik 's-morgens mijn zelfgemaakte soep met ongeveer 5 eetlepels zilvervliesrijst, rond 12.00 uur voelde ik met nog steeds verzadigd. Heerlijk'

 

Jutta Koehler (auteur van 'Ontbijt je fit' starten met de vijf elementen voeding)

Wat was ik blij om te horen dat Emy Kookworkshops aanbiedt volgens de Chinese voedingsleer. In januari 2018 heeft Emy mij als gast uitgenodigd om deel te nemen aan haar module I 'Ontdekken' over de vijf elementen voeding. 

In een kleine groep had Emy aandacht voor iedereen, ze geeft zelfs de mogelijkheid om voorafgaand aan de module klachten in kaart te brengen. Ná module I ontvangt elke deelnemer een individueel voedingsadvies als men dat wil. Bijzondere indruk maakte op mij de oefening om voedingsmiddelen volgens hun element in te delen. Wat was dit mooi om te zien: ruim 90 voedingsmiddelen om te sorteren. Zo konden de deelnemers al veel nieuwe voedingsmiddelen bekijken en leren kennen. Emy weet een leuke sfeer neer te zetten met aandacht voor elke deelnemers. En natuurlijk werd aan het einde de gemaakt gerechten opgegeten. Lekker én leerzaam.  

 


 
 
E-mailen
Bellen
Map
Info