VIJF-ELEMENTEN RECEPTEN VAN EMY
Hieronder heeft Emy voor jou voedende recepten uit haar eigen keuken voor jouw gezondheid. Elk recept bestaat uit vijf elementen, en deze elementen worden in de beschrijving aangegeven met HOUT (H), VUUR (V), AARDE (A), METAAL (M) en WATER (W).
In de recepten tref je termen uit de vijf-elementen voedingsleer aan, denk daarbij aan o.a. hitte verdrijvend, Yin voedend, damp afvoerend, verdrijft koude, etc. Dit vakjargon is waarschijnlijk niet bekend bij jou. Maar dat is niet erg hoor, maak de recepten lekker klaar en voel wat de voeding op deze WIJZE met jouw energie en binnenste doet!
Ben je nieuwsgierig naar deze manier van koken? In de kookworkshops in Emy's kookstudio leer je zelf praktisch hoe je omgaat met de vijf-elementen door inzicht te krijgen wat de thermische werking én de energiestroom van elk ingrediënt doet in jouw lichaam. Je leert koken met kruiden en specerijen en door middel van een anamnese (onderdeel van de workshop) kan Emy inzien welk klimaat er nu heerst in je binnenste en met voeding kun je het weer in balans brengen. Laat voeding je medicijn zijn, maar vooral EET SMAKELIJK!
BIETEN-WITLOF SOEP MET FETAKAAS
Een soep die je rust & ontspanning geeft. Vul de soep met granen, peulvruchten of eiwitten (vlees etc) en je hebt een heerlijk volwaardige ontbijtsoep.
HELENDE MOSTERDSOEP VOOR JE LONGEN
Soepgerecht voor 4 personen - 35 minuten
Het kan zijn dat je luchtwegen het met vochtig en koud weer moeilijk hebben. Ook de nog donkere dagen zijn niet bevorderlijk voor de stroming van jouw Qi (energie) en met déze heerlijke mosterdsoep voed jij je lichaam, je geeft jezelf zélf hiermee interne warmte: meer Yang in je lichaam, het slijm wat in je luchtwegen zit zet je ermee in beweging én dus helend voor je longen!
Maar als het slijm er al enige tijd zit en taai is (het beweegt niet en is elke jaar voelbaar in deze periode) vervang de dierlijke melkproducten zoals de slagroom, de smeerkaas of fetakaas en crème-fraiche door vegan producten. Tevens laat je uit je algehele voedingskeuze het tarwebrood, (dierlijke)melkproducten én suiker achterwege: probeer het maar eens uit!
TIP: vermijd in de winter ook o.a. mango, water met citroensap, banaan, kiwi, ananas en yoghurt. Al deze ingrediënten zijn thermisch koud en brengen dus kou in je lichaam en als ze dan ook nog rauw zijn is dat helemaal funest voor je verteringsvuur. Zo zijn er nog tal van ingrediënten die té koud in de winterperiode.
Je kunt een overzichtelijke Vijf-elementen voedingsposter met 450 voedingsmiddelen voor in je keuken bestellen bij Jutta Koehler >>
SALMOREJO CORDOBÈS
Voor- of hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten
Cordoba wordt ook wel de oven van Europa genoemt waar de hitte zindert over de olijfakkers. De boeren op het land nemen als middagmaal een grote portie Salmorejo de Cordobès mee, het koelt ze af en geeft ze energie. Dit komt door de romige en dikke structuur van het brood én de koude thermische werking van de tomaten. Ga je middag weer 'fris' tegemoet.
En nee, het is geen Gazapacho. Salmorejo is door het wit brood een meer roze/oranje uiterlijk en is veel dikker.
Indien je verteringsvuur niet op orde is, is het raadzaam de soep het vuur even te laten zien. Zo zorg je voor je verteringsvuur én breng je toch koelte in je lijf!
Krachtige Runderbouillon met helende extracten van kruiden en specerijen. Deze drank is effectief om je lichaam & geest te voeden, vooral tijdens de herfst en wintermaanden. Neem elke dag een klein glas, zo rond 16 uur zodat je (weer) op kracht komt en op deze manier niet grijpt naar koek, chips, kaas of andere snaai-producten. Denk ook aan het merg (zeer voedend voor de Jing) wat je op kunt eten, indien je een stofwisseling hebt van een Eskimo dan vind je dit zeker lekker! Heb je een stofwisseling waarbij je weinig vet nodig hebt, zeef de soep dan door een schone doek. Zelf gebruik ik altijd een hydrofiele doek.
Ga vandaag nog met je boodschappenbriefje naar een goede slager en groenteboer........
Als je als vegetariër wél vis eet kun je bij een goede vis-speciaalzaak (vaak krijg je dit gratis mee) graat, vissenkop kopen en er bouillon van trekken in plaats van het bot van een viervoeter. Vissengraat en bot is erg Yin voedend.
CEVICHE VAN KABELJAUW MET SINAASAPPEL & PASTA MET RUCOLA
Gerecht voor 4 personen - 30 minuten
Marineren (garen) in citrus: Dit gerecht is een echte hit. Simpeler kan ook eigenlijk niet: CEVICHE is rauwe gemarineerde vis in citrussap. Het zuur in het sap werkt in op de eiwitten in de vis, zodat de vis gaart. De marineer tijd hangt af van de vissoort die je gebruikt en van de manier waarop je hem hebt gesneden. Een delicate vis is bijvoorbeeld sneller gaar dan een stevigere. Hoe lang je de vis wil laten doorgaren, is aan jou.
400 gram (verse) kabeljauwfilet (W), 300 ml citroensap (H), 1/2 rode peper (M), 1 teentje knoflook (M), 1 sinaasappel (H), snippers sinaasappel of citroenschil, 100 gram granaatappel pitjes (H), 1 lente-/bosuitje (M), 1 eetlepel olijfolie (A). Pasta (A) voor 4 personen en rucola (V).
Benodigdheden: schaal waar de vis goed ingelegd kan worden en bedekt met het citrussap (hierboven op de foto is mooi maar niet praktisch) en keukenpapier.
Aanbevolen bij artrose en reumatische klachtenlever Qi stagnatiesyin tekortonrust | Effect koelt hitte af (brengt kou in lichaam)versterkt Yin (vooral in de nieren)heft stagnaties optransformeert slijm |
Spoel de kabeljauw onder koud water af en dep de vis droog met keukenpapier. Snijd de vis in heel dunne plakjes en leg de plakjes in een ondiepe schaal. Roer door de citroensap de knoflook en de peper en giet dit mengsel over de vis. Laat de vis circa 20 minuten afgedekt in de koelkast marineren.
Snijd de schil van de sinaasappel rondom af tot het vruchtvlees zichtbaar is (het vliesje ook wegsnijden). Snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap dat hierbij vrijkomt op. Verdeel de vis over 4 borden en leg er een paar partjes sinaasappel op. strooi met granaatappel pitjes en bosui. Bedruppel de ceviche met het opgevangen sinaasappelsap en de olijfolie.
Serveer daarbij de gekookte pasta die je in een koekenpan samen met de rucola wokt, breng op smaak met zout en peper en je hebt een fantastische en gezonde maaltijd. SMAKELIJK!
CHINESE TOMATENSOEP MET ALLE VIJF ELEMENTEN
6 personen (hoofdmaaltijd-ontbijt) - 1,5 uur
1 ltr koud water (W), 1 ltr gezeefde tomaten (H), 2 kipfilets (H), 2 kippenbouillonblokjes (A), 1 stengel verse citroengras (H), een snufje Kurkuma (V), roomboter of olie (A), citroenschil (V), 1 ui (M), 2 teentjes knoflook (M), 1 blikje tomatenpuree (H), 6 el suiker (zie tip) (A), 4 el ketjap (manis) (A), 2 tl sambal (M), 2 el azijn (H), klein stukje verse gember (M), 2 el maizena of kuzu (A), handje mihoen (A)
Benodigdheden: pan van 2,5 liter.
Aanbevolen bij Yang tekort Koude in het lichaam Qi stagnaties Slijm en damp in het lichaam NIET aan te bevelen bij hitte en onrust in het lichaam |
| Effect Verdrijft interne koude (let op bij hitte in lichaam) Versterkt Yang (vooral in de nieren en het hart) Heft stagnaties op Transformeert slijm |
Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Fruit de ui glazig in olie of roomboter. Voeg het kippenvlees toe en bak dit even aan.
Voeg de gesnipperde knoflook, kurkuma, citroenschil, gember, citroengras (plet de stengel met een groot mes en als de citroen gras lang is knoop je deze zodat de vezels bij elkaar bljven) en tomatenpuree toe. Blus af met een liter koud water. Voeg de bouillonblokjes toe en laat het een uurtje op heel laag vuur pruttelen.
Haal het vlees uit de bouillon. Het vlees blijft dan mals en droogt niet uit.
Voeg 1 liter gezeefde tomaten toe en breng het aan de kook.
Maak in een schaaltje een mengsel van suiker, ketjap, azijn en sambal. Voeg dit mengsel aan de tomatenbouillon toe.
Maak in een apart schaaltje de maïzena aan met koud water, roer dit tot een gladde emulsie en voeg dit aan de bouillon toe. Wél in de soep blijven roeren.
Mihoen of eiernoedels toevoegen en 20 minuutjes op een laag vuur laten sudderen. Haal de citroengras eruit, deze kun je niet meer gebruiken.
Het vlees weer toevoegen en serveer de soep in grote kommen, eventueel met brood als je dit goed verdraagt en anders met 2 eetlepels rijst zodat het een volwaardige (ontbijt) maaltijd wordt. Smakelijk!
MAIS KOLVEN OP EEN BORD en THEE VAN MAISHAAR
Maiskoven (A), roomboter (A) koriander(M), bieslook(M), peterselie (H), water en zout (W), kurkuma (V)
Kook de kolven 20 minuten in ruim water met de kurkuma en zout. Giet deze af in een vergiet zodat het vocht er allemaal uit is.
Leg de maïskolven op een bord en garneer met de koriander, peterselie en bieslook. Maak het geheel nog smakelijker met roomboter.
Aanbevolen bij Yin tekort slecht doorslapen | Effect Geeft warmte in het lichaambrengt rust in de geestvoedt maag, milt én nierenWerkt diuretisch |
Maïshaarthee
Maïshaarthee is een uitstekende dorstlesser, ook voor kinderen, bijvoorbeeld met honing of gerstemout gezoet. Indien je verse maishaar hebt laat je deze eerst enkele dagen drogen. De verschillende bereidingswijzen en combinatiemogelijkheden met andere kruiden maken het mogelijk om de thee aan ieders constitutie en het seizoen aan te passen.
Bron: Barbara Temelie, kookboek 5-elementen
1 ltr water (W)
1-2 el gedroogde maïshaar (A)
Aanbevolen bij Yin tekort overmatige zoetbehoefte hitte kenmerken |
Effectneutraal en verfrissendbouwt sappen op (yin)neemt hitte weg, ontspant en harmoniseert |
Bereiding thee - getrokken
Breng het water aan de kook, giet deze over de 1-2 lepels maïshaar en laat ca. 7 minuten trekken.
CONGEE MET RODE BOSBESSEN COMPOTE