Chi Neng Uden

J e    l e v e n   i n   b a l a n s 

Vijf-elementen voedingsleer

Brood, melk en kaas. Joris Driepinter en het Kaasmeisje. Als Hollanders kregen we het met de paplepel ingegoten. Lekker....maar voor de meeste mensen eigenlijk niet ideaal voor de spijsvertering, gezondheid en energie. Yin en Yang kennen we inmiddels ook. De Chinese voedingsleer leert ons te kijken naar wat voeding met je doet nádat je het hebt gegeten. Waar stroomt de energie van het betreffende levensmiddel naartoe?  

De 5 elementen:  Hout (lever/galblaas), Vuur (hart/dunne darm), Aarde (milt/maag), Metaal (Longen/dikke darm),  Water (nieren/ blaas). Ze hebben allemaal een eigen functie. De seizoenen hebben een sterke invloed. 

Deze voedingsleer is een onderdeel van de Chinese Geneeskunde (TCM) evenals Chi Neng Qigong waarin ik les geef. Het is een hele andere kijk op eten omdat je rekening houdt met je interne klimaat en dat wil je weer in balans brengen. Je kijkt naar de thermische werking (heet, warm, neutraal, verfrissend en koud) van ingrediënten én naar de energiestroom (de smaken bitter, zuur, zoet, scherp, zout hebben ieder een andere energiestroming) die het geeft in je lichaam. Dat is heel anders dan het tellen van koolhydraten en kijken naar de waarde van vitamine, mineralen, vetten en proteïnen en daarom een waardevolle – aanvullende – schat over voeding.  

Wanneer je eet volgens de voedingsleer van de vijf elementen ga je merken dat je: 

 • meer energie hebt 
 • minder behoefte hebt aan zoet en/of zout 
 • een voldaan maar vooral lekker gevoel hebt in je buik 
 • ongemerkt afvalt (zonder dat je calorieën hoeft te tellen)

Vijf elementen is koken:

 • met kruiden en specerijen, voor een betere vertering
 • waarbij je elke orgaan aanspreekt
 • met pure en biologische producten
 • met de 5 smaken in elk gerecht(je)
 • en je lichaam voeden met rijke voedingsmiddelen in plaats van vullen met...
 • en kijken naar je innerlijke klimaat en daarop stem je je ingrediënten af
 • teruggaan naar de tijd van de keuken in de kloosters

KOOK LEERGANG VIJF-ELEMENTEN VOEDINGSLEER

De leergang bestaat uit drie modulen, na de 3e les kun je zelfstandig recepten maken én je huidige recepten aanpassen. Tevens leer je voeding op jouw interne klimaat en dat van je huisgenoten af te stemmen. Stap voor stap komt eten, drinken, kruiden en specerijen in een ander daglicht te staan: we kijken naar de thermische werking en naar de energierichting van elk ingrediënt. In een paar generaties zijn we veel kennis en kunde over kruiden en specerijen kwijtgeraak en verleerd. Alleen lezen is niet genoeg, je leert door te doen!

Wist je dat 70% van de wereldbevolking in de ochtend warm eet? Maar wat past bij jou? Er is niet één dieet voor iedereen, kijk als individu naar je klimaat en ga merken hoe heilzaam deze voedingswijze is en dat je daar de hele dag profijt van hebt. 

Je ontvangt veel recepten, tips & weetjes om helend, én niet onbelangrijk LEKKER, te koken. Je oefent en leert in mijn KOOKSTUDIO te Uden in het effectief omgaan met je verteringstelsel. 

R e c e n s i e 

Jutta Koehler (auteur van 'Ontbijt je fit' starten met de vijf elementen voeding)

Wat was ik blij om te horen dat Emy Kookworkshops aanbiedt volgens de Chinese voedingsleer. In januari 2018 heeft Emy mij als gast uigenodigd om deel te nemen aan haar module I 'Ontdekken' over de vijf elementen voeding. 

In een kleine groep had Emy aandacht voor iedereen, ze geeft zelfs de mogelijkheid om voorafgaand aan de module klachten in kaart te brengen. Ná module I ontvangt elke deelnemer een individueel voedingsadvies als men dat wil. Bijzondere indruk maakt op mij de oefening om voedingsmiddelen volgens hun element in te delen. Wat was dit mooi om te zien: ruim 90 voedingsmiddelen om te sorteren. Zo konden de deelnemers al veel nieuwe voedingsmiddelen bekijken en leren kennen. Emy weet een leuke sfeer neer te zetten met aandacht voor elke deelnemers. En natuurlijk werd aan het einde de gemaakt gerechten opgegeten. Lekker én leerzaam. 


 

Bestel het tcm BOEK van Jutta Koehler 'Ontbijt je fit' >>  

 

 

Bestel de KLEINE tcm voedingsposter van Jutta Koehler >>

 

 
E-mailen
Bellen
Map
Info