Chi Neng Uden

J e    l e v e n   i n   b a l a n s 

VIJF-ELEMENTEN RECEPTEN VAN EMY

Hieronder heeft Emy voor jou voedende recepten uit haar eigen keuken voor jouw gezondheid. Elk recept bestaat uit vijf elementen, en deze elementen worden in de beschrijving aangegeven met HOUT (H), VUUR (V), AARDE (A), METAAL (M) en WATER (W)

In de recepten tref je termen uit de vijf-elementen voedingsleer aan, denk daarbij aan o.a. hitte verdrijvend, Yin voedend, damp afvoerend, verdrijft koude, etc. Dit vakjargon is waarschijnlijk niet bekend bij jou. Maar dat is niet erg hoor, maak de recepten lekker klaar en voel wat de voeding op deze WIJZE met jouw energie en binnenste doet! 

Ben je nieuwsgierig naar deze manier van koken? In de kookworkshops in Emy's kookstudio leer je zelf praktisch hoe je omgaat met de vijf-elementen door inzicht te krijgen wat de thermische werking én de energiestroom van elk ingrediënt doet in jouw lichaam. Je leert koken met kruiden en specerijen en door middel van een anamnese (onderdeel van de workshop) kan Emy inzien welk klimaat er nu heerst in je binnenste en met voeding kun je het weer in balans brengen. Laat voeding je medicijn zijn, maar vooral EET SMAKELIJK! 


SALMOREJO CORDOBÈS

Voor- of hoofdgerecht voor 4 personen - 30 minuten 


Cordoba wordt ook wel de oven van Europa genoemt waar de hitte zindert over de olijfakkers. De boeren op het land nemen als middagmaal een grote portie Salmorejo de Cordobès mee, het koelt ze af en geeft ze energie. Dit komt door de romige en dikke structuur van het brood én de koude thermische werking van de tomaten. Ga je middag weer 'fris' tegemoet. 

En nee, het is geen Gazapacho. Salmorejo is door het wit brood een meer roze/oranje uiterlijk en is veel dikker. 

Indien je verteringsvuur niet op orde is, is het raadzaam de soep het vuur even te laten zien. Zo zorg je voor je verteringsvuur én breng je toch koelte in je lijf! 

Krachtige Runderbouillon met helende extracten van kruiden en specerijen. Deze drank is effectief om je lichaam & geest te voeden, vooral tijdens de herfst en wintermaanden. Neem elke dag een klein glas, zo rond 16 uur zodat je (weer) op kracht komt en op deze manier niet grijpt naar koek, chips, kaas of andere snaaiprodukten. Denk ook aan het merg (zeer voedend voor de Jing) wat je op kunt eten, indien je een stofwisseling hebt van een Eskimo dan vind je dit zeker lekker! Heb je een stofwisseling waarbij je weinig vet nodig hebt, zeef de soep dan door een schone doek. Zelf gebruik ik altijd een hydrofiele doek.

Ga vandaag nog met je boodschappenbriefje naar een goede slager en groenteboer........

Helende en krachtig natuurlijk geneesmiddel

Als je als vegetariër wél vis eet kun je bij een goede visspeciaalzaak (vaak krijg je dit gratis mee) graat, vissenkop kopen en er bouillon van trekken in plaats van het bot van een viervoeter. Vissengraat en bot is erg Yin voedend.

CEVICHE VAN KABELJAUW MET SINAASAPPEL & PASTA MET RUCOLA

Gerecht voor 4 personen - 30 minuten 


Marineren (garen) in citrus: Dit gerecht is een echte hit. Simpeler kan ook eigenlijk niet: CEVICHE is rauwe gemarineerde vis in citrussap. Het zuur in het sap werkt in op de eiwitten in de vis, zodat de vis gaart. De marineer tijd hangt af van de vissoort die je gebruikt en van de manier waarop je hem hebt gesneden. Een delicate vis is bijvoorbeeld sneller gaar dan een stevigere. Hoe lang je de vis wil laten doorgaren, is aan jou.

400 gram (verse) kabeljauwfilet (W), 300 ml citroensap (H)1/2 rode peper (M), 1 teentje knoflook (M)1 sinaasappe(H), snippers sinaasappel of citroenschil, 100 gram granaatappel pitjes (H)1 lente-/bosuitje (M), 1 eetlepel olijfolie (A)Pasta (A) voor 4 personen en rucola (V).

Benodigdheden: schaal waar de vis goed ingelegd kan worden en bedekt met het citrussap (hierboven op de foto is mooi maar niet praktisch) en keukenpapier. 

Aanbevolen bij 

artrose en reumatische klachten

lever Qi stagnaties

yin tekort

onrust


Effect

koelt hitte af (brengt kou in lichaam)

versterkt Yin (vooral in de nieren)

heft stagnaties op

transformeert slijm

Spoel de kabeljauw onder koud water af en dep de vis droog met keukenpapier. Snijd de vis in heel dunne plakjes en leg de plakjes in een ondiepe schaal. Roer door de citroensap de knoflook en de peper en giet dit mengsel over de vis. Laat de vis circa 20 minuten afgedekt in de koelkast marineren. 

 

Snijd de schil van de sinaasappel rondom af tot het vruchtvlees zichtbaar is (het vliesje ook wegsnijden). Snijd de partjes sinaasappel tussen de vliesjes uit en vang het sap dat hierbij vrijkomt op. Verdeel de vis over 4 borden en leg er een paar partjes sinaasappel op. strooi met granaatappel pitjes en bosui. Bedruppel de ceviche met het opgevangen sinaasappelsap en de olijfolie. 

Serveer daarbij de gekookte pasta die je in een koekenpan samen met de rucola wokt, breng op smaak met zout en peper en je hebt een fantastische en gezonde maaltijd. SMAKELIJK!


 


                   CHINESE TOMATENSOEP MET ALLE VIJF ELEMENTEN 

6 personen (hoofdmaaltijd-ontbijt) - 1,5 uur

1 ltr koud water (W), 1 ltr gezeefde tomaten (H)2 kipfilets (H), 2 kippenbouillonblokjes (A)1 stengel verse citroengras (H), een snufje Kurkuma (V)roomboter of olie (A), citroenschil (V), 1 ui (M), 2 teentjes knoflook (M), 1 blikje tomatenpuree (H), 6 el suiker (zie tip) (A), 4 el ketjap (manis) (A), 2 tl sambal (M), 2 el azijn (H), klein stukje verse gember (M), 2 el maizena of kuzu (A), handje mihoen (A)

Benodigdheden: pan van 2,5 liter. 

Aanbevolen bij

Yang tekort

Koude in het lichaam

Qi stagnaties

Slijm en damp in het lichaam

NIET aan te bevelen bij hitte en onrust in het lichaam

 


Effect

Verdrijft interne koude (let op bij hitte in lichaam)

Versterkt Yang (vooral in de nieren en het hart)

Heft stagnaties op 

Transformeert slijm

Snijd de kipfilet in kleine blokjes. Fruit de ui glazig in olie of roomboter. Voeg het kippenvlees toe en bak dit even aan. 

Voeg de gesnipperde knoflook, kurkuma, citroenschil, gember, citroengras (plet de stengel met een groot mes en als de citroen gras lang is knoop je deze zodat de vezels bij elkaar bljven) en tomatenpuree toe. Blus af met een liter koud water. Voeg de bouillonblokjes toe en laat het een uurtje op heel laag vuur pruttelen. 

Haal het vlees uit de bouillon. Het vlees blijft dan mals en droogt niet uit. 

Voeg 1 liter gezeefde tomaten toe en breng het aan de kook. 

Maak in een schaaltje een mengsel van suiker, ketjap, azijn en sambal. Voeg dit mengsel aan de tomatenbouillon toe.  

Maak in een apart schaaltje de maïzena aan met koud water, roer dit tot een gladde emulsie en voeg dit aan de bouillon toe. Wél in de soep blijven roeren. 

Mihoen of eiernoedels toevoegen en 20 minuutjes op een laag vuur laten sudderen. Haal de citroengras eruit, deze kun je niet meer gebruiken. 

Het vlees weer toevoegen en serveer de soep in grote kommen, eventueel met brood als je dit goed verdraagt en anders met 2 eetlepels rijst zodat het een volwaardige (ontbijt) maaltijd wordt. Smakelijk!

Wil je wat zeggen of vragen aan mij over dit recept?

karin karin de koning
23-11-18 15:58:50
Dag Emy, Fijn deze recepten, ik ga vooral de runderbouillon uitproberen. dankje, groetjes,
Karin
Anneke Fontein
08-05-18 15:03:18
Dank je wel, lieve collega.
Ik vind het fijn, dat je recepten toestuurt met de verklaring voor welke organen het goed is. Én nog lekker ook.
Ben benieuwd naar het volgende recept!
Mijn nier- en leverfunctie zijn aan de lage kant. Suggesties?
Opmerking:
Zeker suggesties Anneke, ik ga je nog wat persoonlijke vragen stellen. Doe ik middels de App even, tot zo! Hartegroet, Emy
Lieke van der Wielen-Teeuwen
05-05-18 16:49:40
Dankjewel Emy dat je deze heerlijke recepten met ons deelt. Ga ze zeker downloaden en natuurlijk maken?

Lieve groeten, Lieke
Dorlinda van der Cammen
02-05-18 22:13:24
Hallo Emy. Bedankt voor deze heerlijke recepten. Ga ik zeker iets mee doen, groetjes.
jose van de wetering
02-05-18 13:29:02
Dank je wel voor het heerlijke recept !!
Tonen: 5  10


MAIS KOLVEN OP EEN BORD  en  THEE VAN MAISHAAR

Maiskoven (A), roomboter (A) koriander(M), bieslook(M), peterselie (H), water en zout (W), kurkuma (V) 

Kook de kolven 20 minuten in ruim water met de kurkuma en zout. Giet deze af in een vergiet zodat het vocht er allemaal uit is. 

Leg de maïskolven op een bord en garneer met de koriander, peterselie en bieslook. Maak het geheel nog smakelijker met roomboter.

Aanbevolen bij

Yin tekort 

slecht doorslapen



Effect

Geeft warmte in het lichaam 

brengt rust in de geest 

voedt maag, milt én nieren 

Werkt diuretisch

Maïshaarthee

Maïshaarthee is een uitekende dorstlesser, ook vook voor kinderen, bijvoorbeeld met honing of gerstemout gezoet. Indien je verse maishaar hebt laat je deze eerst enkele dagen drogen. De verschillende bereidingswijzen en combinatiemogelijkheden met andere kruiden maken het mogelijk om de thee aan ieders constitutie en het seizoen aan te passen.

Bron: Barbara Temelie, kookboek 5-elementen 

1 ltr water (W)

1-2 el gedroogde maïshaar (A) 

Aanbevolen bij

Yin tekort 

overmatige zoetbehoefte

hitte kenmerken


 

Effect 

neutraal en verfrissend 

bouwt sappen op (yin) 

neemt hitte weg, ontspant en harmoniseert

Bereiding thee - getrokken 

Breng het water aan de kook, giet deze over de 1-2 lepels maïshaar en laat ca. 7 minuten trekken.

  

CONGEE MET RODE BOSBESSEN COMPOTE 

Van te voren (1 dag) kun je de witte rijst (M) 3 uur al heel zachtjes laten koken met een paar druppels appelazijn (H), een snufje kurkuma (V), anijs (A), kardemon (M) en zout (W). Er komt dan veel energie in het gerecht en dat is voedend voor het element AARDE: je maag en milt. Verhouding van de rijst/water is 1:8 oftewel (125 gram rijst : 1000 ml water), af en toe roeren en indien te veel water verdampt wat water toevoegen zodat het een smeuïge pap wordt. 125 gram rijst is goed voor 3 x ontbijt.  

Voor je ontbijt schep je in de ochtend circa 5 el rijst in een klein pannetje om het samen op te warmen met 1 el de gezoete gecondenseerde kokosmelk (heel YIN voedend). Dien de warme rijstpap op in een bord met de bosbessen compote (bloed voedend) en de verse kruiden zoals koriander (M), basilicum (V) en peterselie (H).

BOSBESSEN COMPOTE 

Bosbessen (H) wassen en in een pannetje half uurtje zachtjes laten koken met sinaasappelschil (V), klein beetje olijfolie of ander vetsoort (A), gember (M), zout (W)

SMAKELIJK!






5750